Peter Swanborn
dichter       docent       recensent

     Nieuws        Biografie        Publicaties        Translations        Les        Contact

 

POEZIELES

Poëzie Schrijven, losse online workshops
Twee keer per maand geef ik een online workshop Poëzie Schrijven, op een vrijdagmiddag en een zondagmiddag. Deze workshops zijn bedoeld voor dichters die al langere tijd schrijven, maar nog niet of nauwelijks publiceren. Voor de workshops meld je je per keer aan. Het is dus geen doorlopende cursus.
Minimum aantal deelnemers: vier / maximum: zes
Tijdstip: 14.00 - 17.00 uur
Kosten per keer: 50 euro, incl. btw
Kosten strippenkaart: 225 euro, incl. btw (5 workshops, 25 euro korting)

Wat doen we tijdens zo'n workshop?
Tijdens de workshop bespreken we de gedichten die de deelnemers van tevoren hebben ingestuurd.
We kijken naar het beeldgebruik, ritme, de woordkeuze en natuurlijk naar wat het gedicht te vertellen heeft.
Een voorbeeld: je hebt een gedicht geschreven met een ik-figuur. Nadat je het gedicht hebt voorgelezen, vraag ik aan de andere deelnemers wat voor beeld zij bij deze ik-figuur hebben. Meestal komen er dan drie of vier totaal verschillende interpretaties op tafel. Hiermee kan je als schrijver je voordeel doen. Het is immers aan jou, de schrijver, om te bepalen wat de lezer in je gedicht leest.
Naast het bespreken van elkaars werk introduceer ik iedere keer een 'klassieke' dichter en van hem / haar lezen we een gedicht en luisteren we, indien beschikbaar, naar een opname.
Bij iedere workshop hoort een schrijfopdracht.

Ben je geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar: post / at / peterswanborn.nl
Liever 1-op-1 begeleiding? Ook dat is mogelijk.

Poëzie Lezen bij HOVO Amsterdam, zowel online als live
Komend najaar verzorg ik weer twee cursussen Poëzie Lezen bij VU/HOVO Amsterdam. Een online curus op de maandagochtend over vijf Nobellaureaten en een live-cursus op de dinsdagochtend met vijf dubbelportretten.
Voor meer info over de online-cursus klik: hier
Voor meer info over de cursus in de collegebanken klik: hier


DATA POEZIELESSEN

Vrijdag 13 september, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Zondag 15 september, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 17 september, 18.30 uur, Jaargroep Poëzie Schrijven, online cursus

Maandag 7 oktober, 10.00 uur: Poëzie Lezen Internationaal, online HOVO-cursus, over Louise Glück (Nobelprijs 2020)
Dinsdag 8 oktober, 18.30 uur, Jaargroep Poëzie Schrijven, online cursus
Vrijdag 11 oktober, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Zondag 13 oktober, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 15 oktober, 11.00 uur: Poëzie Lezen, live HOVO-cursus, over M. Nijhoff en Esther Jansma
Maandag 21 oktober, 10.00 uur: Poëzie Lezen Internationaal, online HOVO-cursus, over Seamus Heaney (Nobelprijs 1995)
Dinsdag 22 oktober, 11.00 uur: Poëzie Lezen, live HOVO-cursus, over Gerrit Kouwenaar en K. Michel
Dinsdag 29 oktober, 11.00 uur: Poëzie Lezen, live HOVO-cursus, over Hans Andreus en Hester Knibbe
Dinsdag 29 oktober, 18.30 uur, Jaargroep Poëzie Schrijven, online cursus

Maandag 4 november, 10.00 uur: Poëzie Lezen Internationaal, online HOVO-cursus, over Thomas Tranströmer (Nobelprijs 2011)
Dinsdag 5 november, 11.00 uur: Poëzie Lezen, live HOVO-cursus, over Hugo Claus en Luuk Gruwez
Vrijdag 8 november, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Zondag 10 november, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 12 november, 11.00 uur: Poëzie Lezen, live HOVO-cursus, over Judith Herzberg en Maud Vanhauwaert
Maandag 18 november, 10.00 uur: Poëzie Lezen Internationaal, online HOVO-cursus, over de Nobellaureaat 2024 (o.v.)
Dinsdag 19 november, 18.30 uur, Jaargroep Poëzie Schrijven, online cursus

Maandag 2 december, 10.00 uur: Poëzie Lezen Internationaal, online HOVO-cursus, over Wislawa Szymborska (Nobelprijs 1996)
Dinsdag 10 december, 18.30 uur, Jaargroep Poëzie Schrijven, online cursus
Vrijdag 13 december, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop
Zondag 15 december, 14.00 uur: Poëzie Schrijven, online workshop


REACTIES VAN DEELNEMERS

Annika Cannaerts, april 2024
"Peter heeft me zo hard doen groeien als dichter, daar ben ik heel dankbaar voor. Met zijn feedback kon ik echt aan de slag. Het is leerrijk en hartverwarmend als hij en je medecursisten zich over je gedicht buigen, en je elkaar kan helpen om nog beter te schrijven. Ook van zijn online cursussen Poëzie Lezen wil ik geen minuut missen. Heerlijk is het om je te laten onderdompelen in zo'n professioneel bad van poëzie en je te laten inspireren door de grote dichters."

Ellen van der Stelt, december 2023
"Alles was nieuw voor mij, alles vond ik interessant. Ik heb heel veel geleerd."

Coby Aarnoudse, december 2023
"Alle gedichten worden diepgaand besproken, daar heb ik veel van geleerd. Niet alleen om mijn eigen werk te verbeteren, ook om beter te kunnen verwoorden wat me wel of niet bevalt in werk van anderen."

Reina de Smeth, juli 2022
"Of je nu veel of weinig dichtervaring hebt, Peter weet altijd nieuwe bronnen bij je aan te boren. Betrokken en boordevol kennis die hij graag met je deelt. Online les werkt erg goed. Met zes personen geconcentreerd en uiterst plezierig aan het werk. Eigenlijk wil je 'm permanent in je rugzak!"

Christine Van den Hove, juli 2022
"Niets dan lof. Ik apprecieer heel erg de stiptheid en de duidelijke en volgehouden structuur. Inhoudelijk heb ik bijzonder veel 'leerstof' meegekregen, informatie waar ik zeker nog zal naar teruggrijpen. Het was voor mij ook een erg productieve periode, en dit duidelijk onder invloed van deze lessenreeks."

Bianca Hendriks, mei 2021
"De groepssamenstelling vond ik erg geslaagd, waardoor ik ook veel leerde van de andere dichters. Door het niveau en de feedback werd mijn zin om te schrijven weer aangewakkerd."

Anne van Winkelhof, mei 2021
"De opdrachten vond ik fantastisch! Enorm inspirerend en uitdagend. Peter heeft m'n poëzievlam weer flink aangestoken. Leuk!'

Cathrien Berghout, april 2012
"Goed commentaar per gedicht. Verwijzing naar artikelen of essays. Geheel geslaagd."

Dinie Sophie Fintelman, april 2021
"Actuele dichters, relevante poëtica, uitdagende opdrachten. Lof!"

Marielle Matthee, april 2021
"Ik ben heel blij met alle tips en adviezen en ik blijf het bijzonder vinden hoe Peter online ook een leuke groepsdynamiek weet te creëren."

Bas van 't Wout, april 2021
"De adviezen en feedback vond ik zeer goed. Heel veel goede en praktische tips gekregen om beter te leren schrijven. Ook leerzaam om samen een gedicht te bespreken van bekende dichters om te kijken 'hoe het werkt'."

Marissa, april 2021
"Al met al ben ik heel blij dat ik voor deze cursus heb gekozen, want ik heb heel veel geleerd en ben nu geïnspireerd om nooit meer te stoppen met dichten!"

Bart Hoevenaars, april 2021
"Nogmaals dank voor de leuke, interessante en leerzame lessen en een hele fijne werksfeer om (onaf) werk in te delen en met elkaar te bespreken! Erg heldere uitleg, feedback, goed herhalen van belangrijke tips. Veel aan gehad! Ik ga het missen de komende weken."

Hanneke, april 2021
"Ik vind Peter een heel prettige docent. Hij is altijd goed voorbereid, geeft duidelijke opdrachten, heldere tips en adviezen en laat iedereen in zijn/haar waarde. Je kan merken dat hij echt kennis van zaken heeft, maar tegelijkertijd staat hij open voor de inbreng van de cursisten. Wat voor mij goed werkte (al vond ik het soms ook lastig), is dat hij me uit mijn comfortzone haalde door verschillende dichters en dichtvormen als inspiratiebron te laten dienen voor de opdrachten."

Annemarie de Jong, februari 2021
"Peter heeft oog voor de cursist en weet van literatuur."

Astrid van Zon, januari 2021
"Peter weet als geen ander door zijn vragen en opmerkingen nieuwe stemmen en beelden op te roepen in gedichten. Of het nu om je eigen gedichten gaat, die hierdoor tot meer helderheid en samenhang uit kunnen groeien, of gekozen gedichten die besproken worden. De stimulans en openheid voor de bijdrage van de deelnemers zorgt voor een meervoudige dimensie. Dat maakt het rijk."

Ester Alake, december 2020
""Welke vogel had je precies op het oog?" Vaak kan het specifieker, sterker of heeft een woord tegenwicht nodig. Peter helpt je door zijn vragen en opmerkingen, te zeggen wat je wilt en daarbij je eigen stijl niet te verliezen. Ik heb genoten van de vrolijke avonden en nieuwe inzichten."

Meliza de Vries, december 2020
"De lessen zijn ontzettend leerzaam. Peter geeft feedback op een fijne manier zodat je met veel enthousiasme je gedicht herschrijft in jouw stijl. Daarnaast heeft Peter een enorme kennis van de literatuur en leer je elke keer meer over diverse schrijvers en hun technieken."

Astrid Terbrack, december 2020
"Wat een fijne bijeenkomsten zijn het met Peter, altijd inspirerend en met veel respect voor ieders eigen stem. Peter kan haarscherpe feedback geven en je met gevoel voor humor aanmoedigen. Ook nu, in de online lessen, weet hij een prettige, ontspannen sfeer te creëren waarin ruimte is voor elke deelnemer. Zijn opdrachten zijn uitdagend, divers en leerzaam."

"Het is elke keer weer genieten van de gedichten die hij uitkiest voor de opdrachten. Ook degene die je eventueel minder aanspreken blijken een bron van inspiratie en heel leerzaam om je in te verdiepen.
Verder is er de vrijheid om een opdracht los te laten, mocht je dat willen, en met iets anders te komen. Maakt niet uit, een gedicht is een gedicht (ook daar valt over te discussiƫren) en altijd interessant om te bespreken."

Eddy Steenvoorden, maart 2020
"Peter weet veel, bereidt zich altijd goed voor, leest bijzonder nauwkeurig, geeft leerzame aanwijzingen, is kritisch maar altijd respectvol en zorgt voor een ontspannen sfeer. Ik vind die mix buitengewoon inspirerend!"

Marianne, maart 2020
"Elke les weer ben ik verrast door wat het lezen van een 'klassieker' en het bespreken van elkaars gedichten oplevert. De discussie, de kritische noten, de andere invalshoeken, ze helpen om mijn eigen schrijfwerk nog eens tegen het licht te houden. Komt over wat ik wil vertellen? Leg ik niet te veel uit? Kan de woordkeuze verfijnder? Zijn de regeleinden wel goed gekozen? En de titel, altijd weer die verrekte titel ...
Het is erg fijn dat in de kleine groep elk gedicht grondig wordt besproken en dat Peter oog heeft voor ieders eigen stijl. Ik kijk uit naar de volgende les."

Eddy Geerlings, maart 2020
"Peter Swanborn stuurt mij naar het steeds nauwkeuriger nadenken over het hanteren van mijn taal.
En over wat ik er in een bepaald gedicht mee wil zeggen. Ik ben nu ruim twee jaar bij hem in de leer.
Ik kwam met niets, inmiddels kan ik niet meer zonder het dichten."

Pieter Loef, maart 2020
"De bijeenkomsten bij Peter Swanborn zijn inspirerend, confronterend en plezierig. Het is verrijkend en stimulerend om met een groep gelijkgestemden het eigen werk - gedichten en teksten - op tafel te leggen en er met elkaar over te praten, discussiëren en te mijmeren. Peter weet elke keer weer te verrassen met zijn trefzekere kennis van zaken en aanmoedigende kritiek op het ingebrachte werk. Zijn uitdagende en frisse opdrachten prikkelen de creativiteit en de verbeelding."

Maria Ros, februari 2020
"Peter Swanborn is een docent die net zolang in je teksten duikt totdat je weet wat je eigenlijk wilde zeggen.
Die je weet te stimuleren zodat je er opnieuw mee aan de slag gaat. Het resultaat is dat je zelf verbaasd bent dat er zoveel mooie gedichten in je zitten. Had ik humor al genoemd en dat hij in korte tijd een vertrouwde sfeer weet op te roepen?"

Betty, januari 2020
"In een kamer vol boeken bespreken we de door ons thuis geschreven gedichten.
De aanwijzingen van Peter helpen om taal optimaal te gebruiken.
Ook lezen we werk van bekende dichters. Heel leerzaam.
Het zijn bijeenkomsten om naar uit te kijken!"