Peter Swanborn
dichter       docent       recensent

     Nieuws        Biografie        Publicaties        Translations        Les        Contact

 

POňZIELES

PoŽzie Schrijven, losse online workshops
Twee keer per maand geef ik een online workshop PoŽzie Schrijven, op een vrijdagmiddag en een zondagmiddag. Deze workshops zijn bedoeld voor dichters die al langere tijd schrijven, maar nog niet of nauwelijks publiceren. Voor de workshops meld je je per keer aan. Het is dus geen doorlopende cursus.
Minimum aantal deelnemers: vier / maximum: zes
Tijdstip: 14.00 - 17.00 uur
Kosten per keer: 45 euro, incl. btw
Kosten strippenkaart: 200 euro, incl. btw (5 workshops, 25 euro korting)

Wat doen we tijdens zo'n workshop?
Tijdens de workshop bespreken we de gedichten die de deelnemers van tevoren hebben ingestuurd.
We kijken naar het beeldgebruik, ritme, de woordkeuze en natuurlijk naar wat het gedicht te vertellen heeft.
Een voorbeeld: je hebt een gedicht geschreven met een ik-figuur. Nadat je het gedicht hebt voorgelezen, vraag ik aan de andere deelnemers wat voor beeld zij bij deze ik-figuur hebben. Meestal komen er dan drie of vier totaal verschillende interpretaties op tafel. Hiermee kan je als schrijver je voordeel doen. Het is immers aan jou, de schrijver, om te bepalen wat de lezer in je gedicht leest.
Naast het bespreken van elkaars werk introduceer ik iedere keer een 'klassieke' dichter en van hem / haar lezen we een gedicht en luisteren we, indien beschikbaar, naar een opname.
Bij iedere workshop hoort een schrijfopdracht.

Beter Dichten, de online cursus
Komend najaar geef ik weer een online cursus Beter Dichten. Deze cursus telt zes avonden, eens in de twee weken. Je leert hoe je een gedicht opbouwt, waar je op moet letten, wat de valkuilen zijn en natuurlijk krijg je allerhande tips over woordkeus, beeldgebruik, ritme, enjambement, interpunctie, kortom over alles wat tot de gereedschapskist van de dichter behoort. Heb je interesse om mee te doen? Laat het me weten. Met een maximum van zes deelnemers is de groep klein, je krijgt dus veel persoonlijke aandacht.

Ben je geÔnteresseerd? Stuur een e-mail naar: post / at / peterswanborn.nl
Na deelname aan een of meerdere cursussen is 1-op-1 begeleiding ook mogelijk.

PoŽzie Lezen, een online cursus
De online cursus Poezie Lezen bij HOVO Amsterdam is inmiddels afgelopen. Komend najaar gaan we verder met een nieuwe cursus op de maandagochtend en een herhaling van de cursus van vorig najaar op de dinsdagavond. Voor de data zie hieronder. Meer informatie volgt binnenkort.


DATA POEZIELESSEN

Vrijdag 2 juni, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Zondag 4 juni, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Vrijdag 30 juni, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Zondag 2 juli, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop

Zondag 24 september, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Vrijdag 29 september, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop

Dinsdag 3 oktober, 19.00 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over J. Slauerhoff
Maandag 9 oktober, 10.30 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over C.O. Jellema
Zondag 15 oktober, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 17 oktober, 19.00 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Ida Gerhardt
Maandag 23 oktober, 10.30 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Hans Tentije
Vrijdag 27 oktober, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 31 oktober, 19.00 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Rutger Kopland

Maandag 6 november, 10.30 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Anneke Brassinga
Zondag 12 november, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 14 november, 19.00 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Neeltje Maria Min
Maandag 20 november, 10.30 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Charles Ducal
Vrijdag 24 november, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 28 november, 19.00 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Menno Wigman

Maandag 4 december, 10.30 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Ruth Lasters
Zondag 10 december, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop
Dinsdag 12 december, 19.00 uur: PoŽzie lezen, online HOVO-cursus, over Ester Naomi Perquin
Vrijdag 22 december, 14.00 uur: PoŽzie Schrijven, online workshop


REACTIES VAN DEELNEMERS

Reina de Smeth, juli 2022
ďOf je nu veel of weinig dichtervaring hebt, Peter weet altijd nieuwe bronnen bij je aan te boren. Betrokken en boordevol kennis die hij graag met je deelt. Online les werkt erg goed. Met zes personen geconcentreerd en uiterst plezierig aan het werk. Eigenlijk wil je 'm permanent in je rugzak!Ē

Christine Van den Hove, juli 2022
"Niets dan lof. Ik apprecieer heel erg de stiptheid en de duidelijke en volgehouden structuur. Inhoudelijk heb ik bijzonder veel 'leerstof' meegekregen, informatie waar ik zeker nog zal naar teruggrijpen. Het was voor mij ook een erg productieve periode, en dit duidelijk onder invloed van deze lessenreeks."

Bianca Hendriks, mei 2021
"De groepssamenstelling vond ik erg geslaagd, waardoor ik ook veel leerde van de andere dichters. Door het niveau en de feedback werd mijn zin om te schrijven weer aangewakkerd."

Anne van Winkelhof, mei 2021
ďDe opdrachten vond ik fantastisch! Enorm inspirerend en uitdagend. Peter heeft m'n poŽzievlam weer flink aangestoken. Leuk!'

Cathrien Berghout, april 2012
"Goed commentaar per gedicht. Verwijzing naar artikelen of essays. Geheel geslaagd."

Dinie Sophie Fintelman, april 2021
"Actuele dichters, relevante poŽtica, uitdagende opdrachten. Lof!"

Marielle Matthee, april 2021
ďIk ben heel blij met alle tips en adviezen (Ö) en ik blijf het bijzonder vinden hoe Peter online ook een leuke groepsdynamiek weet te creŽren.Ē

Bas van 't Wout, april 2021
"De adviezen en feedback vond ik zeer goed. Heel veel goede en praktische tips gekregen om beter te leren schrijven. Ook leerzaam om samen een gedicht te bespreken van bekende dichters om te kijken 'hoe het werkt'."

Marissa, april 2021
"Al met al ben ik heel blij dat ik voor deze cursus heb gekozen, want ik heb heel veel geleerd en ben nu geÔnspireerd om nooit meer te stoppen met dichten!"

Bart Hoevenaars, april 2021
ďNogmaals dank voor de leuke, interessante en leerzame lessen en een hele fijne werksfeer om (onaf) werk in te delen en met elkaar te bespreken! Erg heldere uitleg, feedback, goed herhalen van belangrijke tips. Veel aan gehad! Ik ga het missen de komende weken.Ē

Hanneke, april 2021
"Ik vind Peter een heel prettige docent. Hij is altijd goed voorbereid, geeft duidelijke opdrachten, heldere tips en adviezen en laat iedereen in zijn/haar waarde. Je kan merken dat hij echt kennis van zaken heeft, maar tegelijkertijd staat hij open voor de inbreng van de cursisten. Wat voor mij goed werkte (al vond ik het soms ook lastig), is dat hij me uit mijn comfortzone haalde door verschillende dichters en dichtvormen als inspiratiebron te laten dienen voor de opdrachten."

Annemarie de Jong, februari 2021
"Peter heeft oog voor de cursist en weet van literatuur."

Astrid van Zon, januari 2021
"Peter weet als geen ander door zijn vragen en opmerkingen nieuwe stemmen en beelden op te roepen in gedichten. Of het nu om je eigen gedichten gaat, die hierdoor tot meer helderheid en samenhang uit kunnen groeien, of gekozen gedichten die besproken worden. De stimulans en openheid voor de bijdrage van de deelnemers zorgt voor een meervoudige dimensie. Dat maakt het rijk."

Ester Alake, december 2020
""Welke vogel had je precies op het oog?" Vaak kan het specifieker, sterker of heeft een woord tegenwicht nodig. Peter helpt je door zijn vragen en opmerkingen, te zeggen wat je wilt en daarbij je eigen stijl niet te verliezen. Ik heb genoten van de vrolijke avonden en nieuwe inzichten."

Meliza de Vries, december 2020
"De lessen zijn ontzettend leerzaam. Peter geeft feedback op een fijne manier zodat je met veel enthousiasme je gedicht herschrijft in jouw stijl. Daarnaast heeft Peter een enorme kennis van de literatuur en leer je elke keer meer over diverse schrijvers en hun technieken."

Astrid Terbrack, december 2020
"Wat een fijne bijeenkomsten zijn het met Peter, altijd inspirerend en met veel respect voor ieders eigen stem. Peter kan haarscherpe feedback geven en je met gevoel voor humor aanmoedigen. Ook nu, in de online lessen, weet hij een prettige, ontspannen sfeer te creŽren waarin ruimte is voor elke deelnemer. Zijn opdrachten zijn uitdagend, divers en leerzaam."

"Het is elke keer weer genieten van de gedichten die hij uitkiest voor de opdrachten. Ook degene die je eventueel minder aanspreken blijken een bron van inspiratie en heel leerzaam om je in te verdiepen.
Verder is er de vrijheid om een opdracht los te laten, mocht je dat willen, en met iets anders te komen. Maakt niet uit, een gedicht is een gedicht (ook daar valt over te discussiŽren) en altijd interessant om te bespreken."

Eddy Steenvoorden, maart 2020
"Peter weet veel, bereidt zich altijd goed voor, leest bijzonder nauwkeurig, geeft leerzame aanwijzingen, is kritisch maar altijd respectvol en zorgt voor een ontspannen sfeer. Ik vind die mix buitengewoon inspirerend!"

Marianne, maart 2020
"Elke les weer ben ik verrast door wat het lezen van een 'klassieker' en het bespreken van elkaars gedichten oplevert. De discussie, de kritische noten, de andere invalshoeken, ze helpen om mijn eigen schrijfwerk nog eens tegen het licht te houden. Komt over wat ik wil vertellen? Leg ik niet te veel uit? Kan de woordkeuze verfijnder? Zijn de regeleinden wel goed gekozen? En de titel, altijd weer die verrekte titel ...
Het is erg fijn dat in de kleine groep elk gedicht grondig wordt besproken en dat Peter oog heeft voor ieders eigen stijl. Ik kijk uit naar de volgende les."

Eddy Geerlings, maart 2020
"Peter Swanborn stuurt mij naar het steeds nauwkeuriger nadenken over het hanteren van mijn taal.
En over wat ik er in een bepaald gedicht mee wil zeggen. Ik ben nu ruim twee jaar bij hem in de leer.
Ik kwam met niets, inmiddels kan ik niet meer zonder het dichten."

Pieter Loef, maart 2020
"De bijeenkomsten bij Peter Swanborn zijn inspirerend, confronterend en plezierig. Het is verrijkend en stimulerend om met een groep gelijkgestemden het eigen werk - gedichten en teksten - op tafel te leggen en er met elkaar over te praten, discussiŽren en te mijmeren. Peter weet elke keer weer te verrassen met zijn trefzekere kennis van zaken en aanmoedigende kritiek op het ingebrachte werk. Zijn uitdagende en frisse opdrachten prikkelen de creativiteit en de verbeelding."

Maria Ros, februari 2020
"Peter Swanborn is een docent die net zolang in je teksten duikt totdat je weet wat je eigenlijk wilde zeggen.
Die je weet te stimuleren zodat je er opnieuw mee aan de slag gaat. Het resultaat is dat je zelf verbaasd bent dat er zoveel mooie gedichten in je zitten. Had ik humor al genoemd en dat hij in korte tijd een vertrouwde sfeer weet op te roepen?"

Betty, januari 2020
"In een kamer vol boeken bespreken we de door ons thuis geschreven gedichten.
De aanwijzingen van Peter helpen om taal optimaal te gebruiken.
Ook lezen we werk van bekende dichters. Heel leerzaam.
Het zijn bijeenkomsten om naar uit te kijken!"