Peter Swanborn
dichter       docent       recensent

 
Nederlands
English
Deutsch
FranÁais
 
 


foto: Tineke de Lange

 
klik op de afbeelding om een vergroting te zien
 
tekening gemaakt door
Piet-Hein Zijl tijdens Het Tuinfeest in Deventer, 31 juli 2010.


Nieuws       Biografie       Publicaties       Translations       Lessen       Contact

 
Peter Swanborn (1963) debuteerde in 2007 met Bij het zien van zijn lichaam. Deze bundel
werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs voor het beste poŽziedebuut. Begin 2009 verscheen
Een koud bad, geschreven in opdracht van de Zeeuwse Slibreeks. Deze bundel met 24 liederen over verdronken Zeeuwen werd genomineerd voor de PZC-publieksprijs.
Najaar 2009 verscheen bij Uitgeverij Podium Tot ook ik verwaai, een monument voor een dementerende moeder. Deze bundel werd genomineerd voor de J.C. Bloem-poŽzieprijs. In 2013 verscheen Het huis woont in mij, in 2018 gevolgd door Het wolkenreparatieatelier. Deze laatste bundel stond op de longlist voor de Jan Wolkers Prijs 2018.

Gedichten van Peter Swanborn verschenen onder meer in De Gids, Tirade, Tortuca, Het Liegend Konijn, PoŽziekrant, Septentrion (BE), Modern Poetry in Translation (UK), Revue Europe (FR), Action Poťtique (FR), Talisman (USA) en Ganymede (USA).

Peter Swanborn is een ervaren poŽziedocent. Hij is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Bij de Erasmus Academie geeft hij cursussen poŽzie lezen. Daarnaast is hij bestuurdslid van de P.C. Hooftprijs. Sinds 1997 is hij als literair medewerker verbonden aan de Volkskrant. Eerder was hij werkzaam als beeldend kunstenaar en fotograaf.